İlişki ve Evlilik Terapisi


Evlilik terapisi, ilişkilerinde problem yaşayan çiftlerin başvurabileceği bir tedavi yöntemidir. Çift terapisi veya ilişki terapisi de denir.

 

Burada asıl olarak, konuşmaya dayalı yöntemler kullanılır. İlişkinin niteliği, eşlerin yaşadığı sorunlar, sorun karşısındaki tutumları, duygu ve düşünceleri, çevresel ve kültürel faktörler gibi soruna olumlu veya olumsuz katkı sağlayan durumların tümü anlaşılmaya ve çözüm yolları bulunmaya çalışılır. 

Kimler Katılır?

İlişkilerinde sorun yaşayan ve sorunları kendi başlarına çözememiş veya çözmekte zorlanan çiftler, evlilik terapisine katılabilir. Süregiden çatışmalar, dönemsel krizler, karar verme süreçleri, çocuklar ile ilgili sorunlar, sadakatsizlik, şiddet, maddi ve cinsel problemler başvuru sebepleri arasındadır.

Evliliğin farklı dönemlerinde terapi desteği alınabilir. Özellikle evliliğin ilk yılları, terapi desteği açısından en çok ihtiyaç duyulan dönemdir. Çocukların aileye katılması, genç ve yetişkin çocuklar ile geçirilen dönemler veya evliliğin daha ileri aşamaları diğer başvuru dönemleri arasındadır. Her bir dönemin kendine özgü sorunları ve zorlukları vardır. Örneğin, ilk yıllarda eşler istek ve beklentilerin karşılanmadığı, anlaşılmadıkları veya aile sorunları ile gelirlerken evliliğe çocukların katılması ile sorunlar başkalaşabilir. Döneme ve soruna özgü terapi ve tedavi yaklaşımları ile çiftin sorunlarına çözüm bulunmaya çalışılır.

İşe Yarar mı? Amaçları Nelerdir?

Bu yöntem ile kabaca evlilik ve aile sisteminin korunması amaçlanır. İstekli ve ilişkisi için çaba göstermeye gönüllü bir çift varlığında, evlilik terapisi çoğunlukla işe yarar. Böylelikle aile sistemi korunur ve ilişki daha sağlıklı bir hale gelir. Evlilik sistemi korunmaya çalışılırken, sistem içindeki bireylerin de ruhsal sağlıkları korunmaya çalışılır. Psikiyatrik muayene ve değerlendirmeleri yapılır. Bir takım psikiyatrik veya tıbbi testler istenebilir. Bireylere teşhis ve tedavi ile ilgili önerilerde bulunulur.

Terapi ve muayene esnasında bazen bireylerin aynı istek ve beklentiler ile gelmedikleri de görülür. Örneğin, bazen bir eş diğerini hasta göstermek veya haklılığını onaylatmak sebebiyle gelmiş olabilir. Başka bir örnekte ise, bir eş ilişki için çaba göstermeye hazırken diğeri çaba göstermek istememekte veya evliliğini bitirmek istemektedir. Bu ve benzeri noktaları iyi analiz etmek, ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi ile mümkün olur. Bu da alanında uzman bir psikiyatrist veya terapist varlığında rahatlıkla çözülecektir.

Başlıca amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Duygusal zorlukların üstesinden gelmek

  • Birbirini daha iyi anlamak ve iyi bir iletişim kurabilmek

  • Davranış ve tutum değişikliği oluşturmak (Özellikle alkol ve madde bağımlılığı, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik bir rahatsızlık varlığı)

  • Zor dönemleri sağlıklı bir şekilde atlatabilmek (Travmatik olaylar, şiddet, aldatma, yas süreçleri, hastalıklar, yeni bir işe başlama, emeklilik vb.)

  • Sorunlarla başa çıkma becerisini artırabilmek

  • Önemli kararlar alma sürecine destek sağlamak (Göç, boşanma, çocuk sahibi olma vb.)

  • Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini azaltmak

  • Arkadaşlığı, duygusal ve cinsel yakınlığı tekrar sağlamak


Eş Seçimine Katkı Sağlar mı?

Eş seçimi ve evlilik öncesi dönemde terapi desteği hem kişi hem de ilişki için olumlu katkılar sağlar. Başvuran kişiler kendilerini daha iyi tanırlar. İlişkilerde nelere dikkat etmeleri gerektiği, kadın ile erkeğin farklılıkları ve cinsellik gibi konularda bilgi sahibi olurlar. 

Sonuç olarak öğrenilen yeni bilgiler, kişinin zorluklarla daha kolay bir şekilde baş etmesi ve uygun çözüm yollarını bulması açısından önemli katkılar sağlar.

https://www.shtpsikiyatri.com/sayfa/sevim-haciarifoglu-tolunay-kimdir

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.